Izaberite stranicu

“Учионица сећања на отвореном” – приручник “Места сећања као подстицај за демократско учење”

15/04/2024

Објављен је и промовисан приручник ” Учионица сећања на отвореном” који представља јединствен и модеран теоријско- практичан водич за наставнике који померају границе своје наставе.
У приручнику се налазе примери пракси наставника из целе Србије који истражују своју локалну средину, излазе ван учионице, користе различите методе да мотивишу ученике  да преиспитују друштвене појаве из ближе и даље прошлости са жељом да разумеју демократске вредности и људска права. У приручнику је и припрема за пројектну наставу ” Свилајнац у XIX веку- од села до чаршије” са интерактивном игрицом 
” Лов на благо” чији су аутори професори наше школе Ивана Томас и Александар Јовановић.
У њему се осим примера квалитетних школских часова и пројектне наставе, налазе и вредна упутства о томе како искорачити из традиционалних наратива и упознати се са улогом жена у историји, мањинских заједница, разноврсног историјског наслеђа. Приручник има посебну важност јер је ослобођен наративног и једностраног приступа, већ увођењем различитих перспектива ангажује пре свега ученике у откривању познатог и мање познатог материјалног историјског наслеђа.
Приручник који је плод сарадње Едукације за 21. век и Центра за истраживање наставе историје и историјског наслеђа Филозофског факултета у Београду, издала је Еволута.

Podlupom.com

Skip to content