Izaberite stranicu
vesti ministarstvo

Јавни позив за расПЕТЉАвање – бесплатан онлајн програм подршке учењу програмирањаЈавни позив за расПЕТЉАвање – бесплатан онлајн програм подршке учењу програмирања

16/11/2023

Фондација Петља, у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој и Министарством просвете по други пут организује расПЕТЉАвање – бесплатни онлајн програм подршке учењу програмирања. Програм је намењен ученицима и ученицама основних и средњих школа, узраста између 11 и 18 година, који су посебно заинтересовани за учење програмирања кроз решавање алгоритамских задатака. Програм расПЕТЉАвања ће обухватити онлајн предавања, као и решавање задатака у периодима између предавања, у чему ће полазници и полазнице имати подршку предавача. Од полазника се очекује посвећеност и континуирани рад.

Припремљена су два плана рада, односно програма учења:

1. Росум – намењен свима који су заинтересовани да открију шта могу да ураде помоћу програмирања у Пајтону. Када се савладају задаци полазници и полазнице ће имати прилику да стечено знање примене на мини пројектима који су припремљени за њих.

2. Ричи – намењен онима које интересује такмичарско програмирање и желе да открију како раде мало комплекснији алгоритми, као и да чују савете искуснијих такмичара. Полазници и полазнице ће у оквиру овог програма програмирати у C++, док ће фокус бити на идејном решавању алгоритамских задатака. Овај програм је намењен такмичарима и свима онима који се још увек нису опробали у такмичењима, али би желели.

Полазници и полазнице ће имати могућност да сами бирају план који одговара њиховом предзнању или да, ако то желе, прате оба програма истовремено. У том избору ће им помоћи тест процене предзнања.

Предвиђено је да расПЕТЉАвање траје током зиме 2023/2024 године. Прво предавање програма Росум заказано је за недељу 19. новембра 2023. године у 12:00 часова, а прво предавање програма Ричи истог дана у 14:00 часова, док се последње предавање очекује крајем фебруара 2024. године. Планирано је да се предавања одржавају викендом, а сви пријављени полазници и полазнице ће добити распоред активности који ће бити прилагођен празничном календару и календару такмичења из рачунарства.

Број полазника и полазница није ограничен, а пријаве ће бити отворене све време трајања програма. Ученице и ученици се могу пријавити путем овог формулара. Сви који се пријаве до 17. новембра 2023. године у 12:00 часова биће укључени у програм од првог предавања, а заинтересовани ђаци могу да се придруже расПЕТЉАвању и касније током трајања програма.

Сва додатна питања могу се поставити путем следеће адресе електронске поште: raspetljavanje@mg.petlja.org

РасПЕТЉАвање организује Фондација Петља, у оквиру пројекта „Изградња кључних рачунарских компетенција – ка радној снази будућности“, који спроводи Програм Уједињених нација за развој у партнерству са Министарством просвете, уз подршку Владе Републике Србије.

Podlupom.com

Skip to content