Izaberite stranicu

ЗА медиа – Школа за 21. век – ОШ “Јован Јовановић Змај” у Свилајнцу

29/07/2023 | ученици

“ЗА медиа” писала је о нама:

Основна школа “Јован Јовановић Змај” у Свилајнцу, једна је од четири основне школе на територији Општине Свилајнац. Остале три су у селима – Кушиљеву, Војски и Седлару.

Свилајначка школа налази се у градском језгру, у пешачкој зони Авеније Зорана Ђинђића, крај прелепог парка, између две главне улице у Свилајнцу. Од комплетне реконструкције пре четири године, она споља плени својом модерном фасадом у пастелним бојама, окружена бројним школским игралиштима. У непосредној је близини Природњачког музеја, тако да је лако уоче и многи посетиоци Свилајнца који могу само да закључе да овако треба да изгледа школа 21. века. О образовном путу у овом месту, дугом више од два века, и данашњем месту ове школе у Србији, говорио нам је љубазни домаћин, директор ОШ „Јован Јовановић Змај“ Ненад Стојковић:

„Ова школа је стара дама са мушким именом, стара дама зато што ове године, 24. новембра слави 215 година од свог постојања, а мушко име по великом песнику Јовану Јовановићу Змају, који је доајен српске књижевности за децу и човек који је вероватно најчитанији песник у нашој књижевности. Иако је Свилајнац мало место овде се одувек схватао значај образовања и још у време ресавског кнеза Милосава Здравковића Ресавца препозната је потреба да се оснује школа у Свилајнцу и мислим да корени образовања крећу из тог времена. Минули векови су учинили да се школство полако развија, да постаје средиште образовања, не само ђака овог града већ и околних места.“Цео чланак можете прочитати овде

Podlupom.com

Skip to content