Izaberite stranicu

ОШ “Ј.Ј.Змај” добитник награде за једну од три најкреативније едукативне игре у оквиру манифестације Мај месец математике

29/05/2022

Манифестација Мај месец математике је ове, 2022. године инспирисала професоре математике и информатике широм Србије да се поиграју новим форматом и истраже могућности подучавања математике кроз видео-игре.

У сусрет манифестацији Мај месец математике, Центар за промоцију науке је, уз подршку Нордеус фондације и Друштва математичара Србије, расписао конкурс у оквиру ЕдуГејминг програма. Овај позив је био намењен првенствено професорима математике и информатике основних и средњих школа. Заједно са својим ученицима задатак је био да наставници креирају едукативну игру за једну наставну јединицу.

Идеја овог позива била је на првом месту стварање окружења које подстиче истраживање и креативне приступе решавању проблема.

Приликом дизајна едукативне игре требало се држати следећих пет критеријума, где се од тима очекивало да има јасно дефинисана правила игре, да представи мапиране едукативне аспекте игре, одреди како се прати напредак сваког ученика током трајања игре, унапред одреди какве повластице доносе пређени нивои и повеже наставну јединицу са осталим предметима.

У процесу настанка едукативне игре, наставник је био ментор, модератор и извор знања и информација. Помагао је ученицима да идентификују кључне појмове наставне јединице, артикулишу циљеве, осмисле и поставе правила тако да је игру могуће реализовати у задатом временском року. Ученици су ти који су постављали себи питања, циљеве, осмишљавали игру, правила, креирали одређени едукативни материјал, учили да истражују и критички размишљају.

ТРИ НАЈКРЕАТИВНИЈА ВИДЕА

Од укупно 51 пријаве пристигле из целе Србије изабрана су три најкреативнија видеа. Иако су изабрана три победничка рада, све пријаве ће чинити нову креативну платформу: у наредном периоду сви послати видео-материјали чиниће базу едукативних „игровних“ часова и биће доступни свим школама у нашој земљи на платформи Нордеус фондације.

1. место ‒ НИЗОВИ

Из Прве крагујевачке гимназијe, под менторством професорке Јасмине Мицић, стигла је едукативна игра под називом „Низови“. Ова игра бави се темама из програма наставе за трећи разред Одељења обдарених ученика математичке гимназије, а повезана је са биологијом, рачунарством и информатиком.

2. место ‒ МАТА МАПА

Едукативна игра „Мата Мапа“ стигла је из Гимназије „Јосиф Панчић” у Бајиној Башти, а менторка је професорка Јелена Стојкановић. Основ ове игрице је аналитичка геометрија, али служи и систематизовању градива из географије, подстичући тимски рад.

3. место ‒ zmajCTF

У Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у Свилајнцу ученици Марко Јевтић, Нађа Јовановић, Вељко Милојевић, Маша Момчиловић, под менторством професора Александра Јовановића осмислили су игру којом се утврђује градиво повезано са применом једначина и система једначина. Играњем ове игре развијају се међупредметне компетенције: целоживотно учење, комуникација, рад с подацима и информацијама, дигитална компетенција и решавање проблема, а постоји и корелација са физиком и информатиком.

Едугејминг нам је пружио прилику да повежемо све што учимо у школи и што постижемо на конкурсима и такмичењима. Овим смо повезали стечена знања из HTML-а и CSS-а, као и Javascript-а, али и пробудили креативност. Још једном покушавамо да на креативан начин учимо, кроз игру, подстичемо директно и индиректно дигиталну писменост и повећавамо интересовање ученика за креирањем различитих дигиталних садржаја. Гејмификација омогућава да кроз игру решавају задатке и савладавају проблеме. Преласком са нивоа на ниво, прикупљају беџеве и бодове, па самим тим прате свој напредак. Желимо да сви успешно “реше” своју игру.

Александар Јовановић

професор математике

Тимови ова три најкреативнија видеа омогућили су да школе у којима раде и стичу знања добију и вредне награде. Тако је наша школа као награду добила навести награду. Победнички радови изабраних наставника и школа моћи ће се видети у Силосима Београд до краја маја, у оквиру манифестације Мај месец математике.

Поводом овог значајног успеха, представница тима Маша Момчиловић, ученица 8/2, и њен ментор Александар Јовановић, професор математике, гостовали су 29. маја 2022. у чувеној дечјој емисији „Поштована децо” Радио Београда, где су са слушаоцима широм Србије поделили утиске о свом раду на дизајнирању едукативне игре и постигнутим резултатима.

Podlupom.com

Skip to content