Izaberite stranicu

Средња школа “Свилајнац” – Информације о упису

02/06/2021

Средња школа „Свилајнац“ оријентише се према захтевима привреде и интересовањима будућих ученика и зато има нове, савремене образовне профиле.

Средња школа „Свилајнац“ у школској 2021/22. уписује ученике у следеће образовне профиле

У четворогодишњем трајању:

• ГИМНАЗИЈА (општи тип) – 30 ученика• ТЕХНИЧАР МЕХАТРОНИКЕ – 30 ученика

• БРАВАР-ЗАВАРИВАЧ – 15 ученика
• ИНДУСТРИЈСКИ МЕХАНИЧАР – 15 ученика
• ПОСЛАСТИЧАР – 15 ученика
• ТРГОВАЦ – 15 ученика

Средња школа „Свилајнац“ уписује другу генерацију будућих техничара мехатронике. То је један од млађих смерова у оквиру електротехнике, који обједињује знања из више области: електротехнике, машинства, програмирања, роботике и информационих технологија. Мехатроничари су стручњаци будућности, тражени на тржишту рада, код нас и у иностранству, и посебно у фабрикама које раде на територији општине Свилајнац. Будући да је реч о дуалном профилу, практична настава се, поред школског кабинета, одвија у компанијама на подручју Свилајнца, које су заинтересоване за овај кадар: Вослох-швабе, Алфатехикс, Аристон, Регент итд.

Будући бравари-заваривачи и индустријски механичари занат пеку не само у школским клупама већ и у фабрикама, будући да су то образовни профили по дуалном моделу. Један део школовања се одвија у школи, а други у компанијама које сарађују са школом. Компаније обезбеђују професионалну праксу, новчану надокнаду, плаћене путне трошкове и могућност запослења после завршене школе. Компаније у којима ученици уче кроз рад су Алфатехникс за браваре-завариваче, а за индустријске механичаре Вослох швабе и Еурометал.

Прва генерација бравара и индустријских механичара је по завретку школовања потписала и прве уговоре о раду са фирмама где су учили кроз рад.

Средња школа „Свилајнац“ уписује 30 ученика у одељење гимназије. Ученици гимназије радиће по модернизованим програмима, у савремено опремљеним кабинетима. Велика новина је и полагање националне матуре која ће ученицима омогућити наставак школовања и упис на жељене факултете без пријемног испита.

У овој години уведен је и нови образовни профил у трогодишњем трајању – ТРГОВАЦ. Образовање за TРГОВЦА траје 3 године. Oсновна делатност трговине је промет робе и услуга. Школа пружа стручна знања, омогућава извођење наставе у савремено опремљеним кабинетима и продавницама, организује посете сајмовима и познатим трговинским центрима. Након завршетка школовања, трговци могу наћи запослење у трговинама на велико и на мало, тј. у велепродаји и малопродаји, у продавницама и маркетима на радном месту продавца, касира, пакера, аранжера, декоратера, слагача робе, магационера и др., а могу се и даље усавршавати.

Будући ПОСЛАСТИЧАРИ се оспособљавају за припрему, декорисање и сервирање посластица, колача, торти, кремова, суфлеа итд. По завршетку школовања, ученици са овим знањем могу се даље усавршавати, или се запослити у угоститељским објектима.

У Средњој школи „Свилајнац“, настава се изводи у реконструисаним зградама, савремно опремљеним кабинетима, а ученицима је на располагању и новосаграђена сала за физичко која краси ову школу.

Средња школа „Свилајнац“ – Добро дошли!

Podlupom.com

Skip to content