Izaberite stranicu

Микробит клуб „Змајче” на Образовно-научном програму РТС-а

15/05/2021

У оквиру Образовно-научног програма Радио-телевизије Србије у петак, 14. маја 2021. године премијерно је емитована емисија „Наука у покрету: Школе за 21. век”. У њој се говорило о образовном пројекту „Школа за 21. век”, који у Србији реализује Британски савет (British Council) уз финансијску подршку Владе Велике Британије и у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Циљ овог пројекта је стицање вештина за послове будућности и то на забаван начин, кроз програмирање микробита – малог рачунара који има процесор, сензоре и екран од 25 лед диоде. На тај начин ученици одмах могу да виде како оно што су програмирали функционише у реалности.

У овој емисији су – поред амбасадора Велике Британије, директора Британског савета и руководиоца Центра за образовну технологију при Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања – гостовали ученици и професори наше школе, тј. чланови Микробит клуба „Змајче” и њихови ментори. Професор технике и технологије Иван Зарков истакао је значај пројекта „Школа за 21. век”, чији су семинар међу првима у Србији похађали професори наше школе.

Професор математике Александар Јовановић, који је такође похађао овај семинар, употребио је микробит уређаје, између осталих часова, и на оном на коме су обрађиване неједначине. Он је објаснио како на креативан начин конкретно примењује стечено знање помоћу информатичког система, и то заједно са ученицима. Зато је с разлогом његов умешни математичко-информатички рад посведочен у Збирци примера припрема за часове и школских пројеката на којима се подстиче критичко мишљење и решавање проблема и користи микробит, што ју је објавио Британски савет, у којој се управо нашла наставна припрема Решавање неједначина нашег младог професора математике. У емисији је посебно истакнут успех наших ученика предвођених професором-ментором Александром Јовановићем на Републичком такмичењу у програмирању микробит уређајима „Школа за 21. век”, на којем су 2020. године освојили прво место с пројектом „Чист ваздух, дуг живот”, а који се такође нашао у горепоменутој збирци.

Ученици-чланови Микробит клуба наше школе, попут Нађе Јовановић, Димитрија Степановића, Наталије Којадиновић, Јована Заркова, Вељка Милојевића и Маше Момчиловић, објашњавајући и приказујући део својих пројеката, на веома успешан начин представили су нашу школу, која ужива углед реномиране образовно-васпитне установе у Србији.

У наставку можете погледати емисију:

Podlupom.com

Skip to content