Izaberite stranicu
centar za brigu o porodici

Помозимо им да пробуде успаване потенцијале

08/12/2020

У оквиру програма “Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swisspro Program”, који подржава Влада Швајцарске, а спроводи Канцеларија за Уједињене нације за пројектне услуге у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина стварамо нове могућности у просторијама Центра за бригу о породицу “СВИЛАЈНАЦ”, деци и младима којима је подршка најпотребнија. Закорачимо у свет у ком се буде успавана чула и стварају нове могућности.

О сензорној соби

Сензорна соба је интерактивна соба опремљена одговарајућом опремом која потпомаже стимулацију чула слуха, вида, додира и мириса. То је место где особе са поремећајем сензорне интеграције могу да истраже и развију своје сензорне вештине, да се релаксирају и ослободе напетости. Опрему контролише терапеут тако што дозира стимулусе за свако чуло прилагођавајући их индивидуалним потребама сваког корисника. Третмане спроводе психолог, физиотерапеут и дефектолог-логопед.

Сензорна соба је опремљена меканим зидним и подним облогама-струњачама. Асистивна опрема подразумева елементе за визуелну стимулацију као што је туба испуњена водом са светлосним снопом и заједно са мехурићима стварају посебан визуелни ефекат док терапеут стимулише дете да изговара гласове на микрофону који је повезан са тубом. Уколико се туба додирује могу се осетити вибрације, а уколико се на њих прислони уво могу се чути звуци који потичу од мехурића.

Поред визуелних у нашој сензорној соби се налази и елемент за аудитивну стимулацију. То је вибрациона музичка фотеља (лазy баг) са уграђеним звучником који је повезан са музичким уређајем. Лежећи на њој осећају се вибрације у ритму, а може да се слуша и музика, што делује умирујуће на корисника. Баланс диск се користи за вежбе равнотеже и терапеути га користе у раду са децом из аутистичног спектра.

За стимулацију чула мириса и додира користе се распрашивачи са етеричним уљима, вибрациони јастучићи, папуче и слично.

Коме је намењена сензорна соба?

Намењена је раду са децом и младима са сметњама у сензорној интеграцији које се манифестују као избегавање или претерано уживање у додиру, покрету, звуковима или светлосним сензацијама, пре свега са децом из аутистичног спектра, децом са АДХД-ом, децом са сензорним оштећењима, сметњама у менталном и говорно-језичком развоју, сметњама у учењу и проблемима у понашању.

О третманима

Третман се спроводи кроз игру која мора бити циљана и довољно мотивишућа како би дете сарађивало. На тај начин се дете ангажује у активностима које задовољавају његове потребе и омогућавају му да формира адаптивне реакције неопходне за развој функција са којима дете има тешкоће. Свака активност мора да има смисла и да буде усмерена ка неком циљу. Циљ је да дете може да се игра са нечим на функционалан и конструктиван начин те да тако постане способно да сврсисходно ораганизује своје понашање.

тако постане способно да сврсисходно ораганизује своје понашање.
Боравак у сензорној соби омогућава деци да развију сензорне вештине које ће им бити потребне за живот. Стимулишућа и умирујућа атмосфера омогућава побољшање координације, унапређује способности комуникације, делује релаксирајуће на децу која су стално у покрету и усмерава пажњу неактивне деце.

Битно је истаћи да није реч о методи лечења, већ методи која стимулацијом чула деци и одраслима са поремећајем сензорне интеграције треба да омогући да испоље своје “успаване” потенцијале и постигну емоционални баланс.

Podlupom.com

Skip to content