Izaberite stranicu
ucionica sa djacima

Обележавање дана рођења Вука Стефановића Караџића

03/11/2020

Поштовани,
Вук Стефановић Караџић, српски филолог и књижевник, реформатор српског језика и писма, сакупљач и проучаваоц српских народних песама и других умотворина усмене народне књижевности, писац прве граматике, првог речника српског народног језика, књижевноуметничких остварења рођен је у Тршићу, 6.11.1781. године.

Свој допринос дао је и корпусу историјских, етнолошких и етнографских знања о народу коме припада. У историји српског народа, као и данас, ништа не може да убедљивије докаже ту вечну истину од сведочанства које пружају живот и дело Вука Стефановића Караџића.

У својим непролазним мислима о матерњем језику Вук Стефановић Караџић је рекао: „Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумевати и умно саједињавати, не прелива се у другога, не пропада.”

Имајући у виду да је сутра, 6.11, дан рођења Вука Стефановића Караџића, у намери да на прави начин вреднујемо Вукову бесмртну духовну задужбину, коју је подарио своме народу позивамо све школе да сутрашњи први час посвете Вуковом животу и делу.

С поштовањем,
Бранко Ружић

Преузми допис МПНTР

Podlupom.com

Skip to content