Izaberite stranicu

Шта је потребно да урадиш како би твоје учење било успешније

17/03/2020

Како треба да згледа твоје радно место?

Потребно је да имаш радно место у оном делу стана где ћеш имати мир и где те нико неће ометати. Радни сто треба да буде близу прозора како би светлост падала са леве или предње стране. На радном столу треба да се налази само онај школски прибор који ти је потребан за учење тога дана. Радна столица мора имати наслон. Мора бити прилагођена твојој висини, тако да при седењу стопалима можеш да дохватиш под. Приликом седења исправи се, тако да ти растојање гледано од књиге буде 25-30 цм.

У време учења мора бити мир!

Учење може бити успешно само онда када се обавља у тишини јер само тако брже и лакше можеш да научиш оно што се од тебе тражи. Ако немаш своју собу за учење, већ учиш у просторији коју користе и други чланови твоје породице, у време твог учења родитељи би требало да ти обезбеде мир.

Радну собу треба чешће да проветраваш!

У просторији која се не проветрава тешко се учи. У њој можеш да будеш нерасположен, а може и да те заболи глава. Свеж ваздух помаже да се боље учи, размишља и памти. Он ствара добро расположење које је веома потребно да би учење било успешно. Не дозволи да се у просторији у којој учиш пуши. У дувану се налази опасан отров – никотин. Тај отров изазива главобољу и несаницу.

Учење је рад- само твој рад

Веома је важно да имаш жељу да учиш.
Да себи задаш задатак да оно што учиш и научиш.
Ако учиш без воље, биће ти потребно пуно времена за учење.
Немој да очекујеш од родитеља да ти раде домаће задатке, или да уче уместо тебе. Од тога нећеш имати користи. Задатке мораш радити сам, а твоји родитељи треба да ти задатке прегледају. Родитељи могу да провере да ли си научио добро да читаш, да ли си научио добро да препричаваш учено, да ли си добро научио песму напамет, да ли си успешно урадио математичке задатке, да ли си задатак написао уредно и слично.

Не учи у лежећем положају!

У лежећем положају се опуштају мишићи, а опуштени мишићи изазивају поспаност. Поспан ученик не може успешно да учи.

Труди се да ти свеска буде уредна.

Води рачуна да све што пишеш, црташ, рачунаш мора бити уредно. Уредност је веома важна за успешно учење.

Зашто треба да учиш сваки дан у исто време?

Свака радња која се понавља сваки дан може постати навика. Ако сваки дан намешташ свој кревет, стећи ћеш навику да га увек, било где да се налазиш, наместиш. Једна од радних навика је и навика свакодневног учења. Свакодневно учење у исто време и на истом месту омогућиће ти да стекнеш навику учења и да будеш добар ђак.

Направи свој недељни планер учења

Упиши планирано време за израду домаћих задатака и учење лекција из уџбеника, вежбање…

Обоји неком бојом активности и обавезе: нпр. спорт, читање, кућни послови, гледање ТВ програма, хоби

Обоји другом бојом: слободно време.

Podlupom.com

Skip to content