Освојено прво место на Републичком такмичењу „Школа за 21. век”

10/03/2020

У оквиру организоване 2. по реду „Школе за 21. век” у Нишу, чији је организатор British Council, који је међународна организација Велике Британије за културне односе и образовне могућности, одржало се такмичење у програмирању микробит уређаја. Тема такмичења је била да се пружи одговор на неки од циљева одрживог развоја које су дефинисале Уједињене нације.

У конкуренцији 15 такмичарских парова из целе Србије, за најбоље осмишљен и најкориснији пројекат је проглашен „Чист ваздух, здрав живот” наше матичне школе „Јован Јовановић Змај”. Тим који је презентовао пројекат су чинили ученици Нађа Јовановић и Димитрије Степановић, а који је предводио професор Александар Јовановић. Као ветеран Републичних такмичења из технике и технологије, стручне савете и сугестије је давао професор Иван Зарков. Допринос приликом стручног превода целокупне документације на енглески језик дала је професор енглеског језика Сања Вучковић.

Ученици су успели да испрограмирају два уређаја путем којих се мери присуство угљен-моноксида, угљен-диоксида и додатних штетних честица у ваздуху. На овај начин ђаци су одговорили на један од водећих проблема у свом окружењу и учинили своју околину мало бољим местом за живот, на шта смо посебно поносни! У ревијалном делу такмичења за ученике одржане су додатне активност везане за програмирање.

Прва два места осим вредних награда у виду додатака за микробит, освојила су могућност да представљају Србију на регионалном такмичењу које ће се одржати у току школске године.

Координатор пројекта „Школе за 21. век” и семинара је професор Иван Зарков. Укупно 10 професора наше школе је присуствовало овом семинару и примењивало микробит у настави. Изведени су угледни часови у свим одељењима.

Микробит клуб је основан након успешно реализованог семинара. Оснивач микробит клуба је професор Иван Зарков. Наставу изводе професор Иван Зарков, професор Александар Јовановић и професор Јелена Ђорђевић.