Izaberite stranicu

Освојено прво место на Републичком такмичењу „Школа за 21. век”

10/03/2020

У оквиру организоване друге по реду „Школе за 21. век” у Нишу, чији је организатор British Council, који је међународна организација Велике Британије за културне односе и образовне могућности, одржало се такмичење у програмирању микробит уређаја. Тема такмичења била је да се пружи одговор на неки од циљева одрживог развоја које су дефинисале Уједињене нације.

У конкуренцији 15 такмичарских парова из целе Србије, за најбоље осмишљен и најкориснији пројекат је проглашен „Чист ваздух, здрав живот” наше матичне школе „Јован Јовановић Змај”. Тим који је презентовао пројекат су чинили ученици Нађа Јовановић и Димитрије Степановић, а који је предводио професор Александар Јовановић. Као ветеран Републичких такмичења из технике и технологије, стручне савете и сугестије давао је професор Иван Зарков. Допринос приликом стручног превода целокупне документације на енглески језик дала је професор енглеског језика Сања Вучковић.

Ученици су успели да испрограмирају два уређаја путем којих се мери присуство угљен-моноксида, угљен-диоксида и додатних штетних честица у ваздуху. На овај начин ђаци су одговорили на један од водећих проблема у свом окружењу и учинили своју околину мало бољим местом за живот, на шта смо посебно поносни! У ревијалном делу такмичења за ученике су одржане додатне активности везане за програмирање.

Прва два места, осим вредних награда у виду додатака за микробит, освојила су могућност да представљају Србију на регионалном такмичењу, које ће се одржати у току школске године.

Носиоци пројекта и учесници семинара били су професори Владимир Банковић, Драгана Димитријевић, Биљана Голубовић, Сања Вучковић, Ленка Николић, Љубинка Зарков, Стојадин Станковић, Јелена Ђорђевић, Александар Јовановић и Иван Зарков. Сарадници на пројекту били су професори Ружица Џелатовић, Дејан Николић, Даница Ђорђевић, Младенка Живковић, Марина Живковић и стручни сарадник Ивана Марјановић. Сви професори су након одржаног семинара одржали угледне часове, примењујући микробит уређаје у настави. Координатор пројекта „Школе за 21. век” био је професор Иван Зарков.

Микробит клуб је основан након успешно реализованог семинара. Оснивач микробит клуба је професор Иван Зарков. Наставу изводе професор Иван Зарков, професор Александар Јовановић и професор Јелена Ђорђевић.

Podlupom.com

Skip to content