Izaberite stranicu

Практични савети родитељима

21/03/2020

Неколико практичних савета родитељима за почетак:

  1. Будите у сталној вези са одељењским старешином.
  2. Редовно пратите инструкције које деца добијају од наставника (немојте занемаривати или правити „паузе“ од једног или више дана јер ће се губљење корака теже надокнађивати у овим условима).
  3. Инсистирајте на редовном свакодневном раду своје деце као кад су ишла у школу.
  4. Помозите деци да направе план активности за сваки дан у коме ће јасно и прецизно бити издвојено време за учење у складу са распоредом часова али и време за забавне и рекреативне активности.
  5. Помозите такође деци да направе роковник обавеза у који ће уписивати све задатке које добијају од наставника као и термине до кад треба да их ураде и пошаљу наставницима.
  6. Поставите заједно са децом на видном месту и план активности и роковник и редовно заједно пратите и подстичите испуњавање планираних обавеза.
  7. Направите заједно са децом систем за чување садржаја које буду добијали из школе јер ће ту бити пуно материјала из сваког предмета (напр. формирајте фолдере у рачунару за сваки предмет појединачно у које ће паковати све добијене садржаје за тај предмет или припремите обичне фасцикле ако евентуално штампате добијене материјале). Усмерите децу од почетка на систематичност и уредност.
  8. Прилагодите простор испред тв апарата тако да деца могу без тешкоћа да пишу док прате наставу .
  9. Потрудите се да у време наставе на даљину у просторији у којој се она одвија буде мир и тишина (склоните мобилне телефоне, изведите млађе дете и сл.)
  10. Подстичите одговорност и самодисциплину своје деце и не преузимајте њихове обавезе.
  11. Развијајте такође самосталност у учењу своје деце и интервенишите само кад им је помоћ заиста потребна.
  12. Никако не радите задатке и не обављајте школске активности уместо своје деце. То је нешто што ће се осветити управо вашој деци и обесмислити све што настојимо да урадимо.

И на крају, наоружајте се стрпљењем, разумевањем и позитивним ставом јер је то кључ сваког успеха у раду са децом.

Стручне сараднице-психолози  
Бранкица и Ивана

Podlupom.com

Skip to content