Делови часа

2. 2. Уводни део часа

Значај уводног дела часа

 

МОТИВИСАНОСТ

Како постићи мотивисаност

Почетак зависи од неколико услова:

o    Припрема и уређење простора

o    Разрешавање сопствених очекивања од  часа, самог себе, наставне јединице

o    Ишчекивање и потреба (за знањем и сазнањем)

o    Одговора на питање: да ли се осећам мотивисано

Свим овим питањима бавимо се у уводном делу часа. Такође, не заборавимо да се овим питањима бави и сам наставник и да му је подједнако важно да и он сам буде мотивисан, задовољан и спреман. Дакле, говоримо о ПРОЦЕСУ РЕЦИПРОЦИТЕТА.

Несигурност која се може осећати у уводном делу часа највећим делом се јавља због НЕДОСТАТКА информација или НЕДОСТАТКА знања.

Шта све може човека да покрене да се развија, ствара и успешно учи? Зашто је понекад у стању и немогуће да постигне, а некад далеко да заостане у развоју? У питању је најчешће мотивација коју наставник треба добро да познаје како би успешно организовао свој рад.

НЕКИ ОД ПОКРЕТАЧА МОТИВАЦИЈЕ

1.    Можете бити омиљени наставник

2.    Поседујете мотив стваралаштва

3.    Следите мотив стваралаштва

4.    Следите крилатицу: “успехом се највише успева“

5.    Поштујте личност ученика

6.    Будите заинтересован наставник

7.    Негујте мотив борбености, постоје и препреке....

8.    Негујте дијалог и полемике

9.    Негујте самопоуздање

10.  “Дајте ученику осмех а он ће вама срце“

Наведене покретаче активности или мотивације заправо користимо као принципе успешног стицања поверења, као основу за почетак наставног процеса. Прича о мотивацији је и почетак рада на самосвести наставника и бољем познавању личности ученика. Не треба заборавити да сте ви, наставници, “отварачи врата“ или „подизачи комуникацијских рампи“, а онда, након прихватања ове чињенице, можемо кренути даље...

 

Уводни део часа треба да буде што интересантнији. 

Нека краћа активност која ће заинтересовати ученике да би приступили часу са што више могуће пажње. Међутим, ово треба да буде у вези циља часа који теба да истакнете ђацима. Уколико је то старија група ђака уводни део може бити краћи преглед свега онога што ћете радити на часу. Ако је у питању млађа група онда почетак можете да одредите са пар загонетки, ребуса, а могуће је извести и краћи игроказ са реквизитима који ће увести ученике у задату тему. Све у циљу, горе наведене мотивације и јачања процеса поверења између ученика и наставника.

По основним дидактичким теоријама, постоји увек нека логика у редоследу структурних елемената наставног часа. Увод мора бити пре излагања новог градива, излагање пре понављања, али вежбање и понављање могу измењивати места. Неки чврсти шаблони не постоје, али логика се мора поштовати.

Уводни део часа захтева одређене методе уз помоћ којих ћете постићи ЦИЉ часа који сте замислили на самом почетку писане припреме, односно сценарија часа. Трајање уводног дела може варирати, опет у зависности циља, али логика је да се уводном делу посвећује неких 5-10 мин. Готових рецепата у дидактици нема и боримо се против тога али логичан след за сваки сегмент часа, мора да постоји. Оно што ћемо извести у уводном делу часа јесте пробудити интересовања ученика и концентрисати њихову пажњу на одабрану тему. Такође, треба утврдити колико су ученици задржали у свести претходну јединицу која служи као алка на коју се везује ново знање.