Израда дневних припрема

6. 6. Од плана до реализације



   Добра припрема је предуслов, али не и гаранција за квалитетан час. Како ће тећи час зависи од више фактора на које ми можемо утицати у већој или мањој мери. У литератури се могу наћи одличне припреме, али не значи да ће оне одговарати нашем одељењу или нашем стилу рада. 

   Приликом припремања часа треба имати у виду реалне околности у којима радимо, као и специфичности одељења. Савремена настава захтева од наставника непрестано промишљање и прилагођавање. Може нам се десити да оно што смо испланирали савршено функционише у једном одељењу, а у другом не. Уколико наставник увиди да неки метод рада не даје резултате у одељењу, очекује се да га промени и покуша да пронађе делотворнији. Некада је довољно променити метод или начин рада, а некада је неопходно редефинисати исходе (нпр. умањити или повећати захтеве). 

   Сваки наставник је у пракси био у ситуацији да ученици преусмере ток часа изван планираног, као и да током часа можемо добити добре идеје за активности које нисмо унапред испланирали. 

   Због свега наведеног у припремама треба да постоји посебан елемент: оквир за преиспитивање оствареног часа или евалуација. То подразумева напомену о реализацији планираних активности и предлог за унапређење. Уколико неки облик рада није дао резултате, или је неки исход био преамбициозан, уколико смо током часа добили нове идеје или слично, потребно је то забележити у припреми, како би нам припремање убудуће било олакшано.  Ове напомене су доказ о наставниковом пажљивом промишљању тока наставног процеса и свог начина рада.