Израда дневних припрема

2. 2. Законски оквир



Навешћемо документе који прописују планирање наставе:

Правилник о норми часова непосредног рада са ученицима наставника, стручних сарадника и васпитача у основној школи:

Чл. 10: За планирање и припремање обавезне наставе и непосредног рада у изборној настави утврђује се за наставника предметне наставе 10 часова недељно. 

Правилник о стандардима квалитета рада установе:

1.3. Планирање образовно-васпитног рада усмерено jе на развоj и остваривање циљева образовања и васпитања, стандарда постигнућа/исхода у наставним предметима и општих међупредметих и предметних компетенциjа. 

1.3.2. У оперативним плановима наставника и у њиховим дневним припремама видљиве су методе и технике коjима jе планирано активно учешће ученика на часу.

Правилник о стручно-педагошком надзору:

Чл. 6: Надзор се обавља:

6) увидом у педагошку документацију коју чине: план рада и припрема наставника, план рада стручног сарадника, школски писмени задатак, домаћи задатак, матурски рад, завршни рад, практични рад, писмена провера знања, радна свеска, записник стручног органа, савета родитеља, ученичког парламента и органа управљања и документација о праћењу напредовања и развоја деце и ученика


- Препоруке за припремање дате су у Програму наставе и учења за сваки предмет посебно (ови документи приложени су у уводној теми овог курса).

- У Препорукама за планирање образовно-васпитног рада у складу са новим програмима наставе и учења (ЗУОВ, 9.7.2018) наводи се: Не постоји прописан образац за писане припреме наставника. Треба их радити на уобичајен начин, с тим да се уместо задатака (образовних, васпитних, функционалних) дефинишу исходи. 

- Наставницима корисно може бити и упутство које је израдила ШУ Чачак Ви питате, ми одговарамо, где се наводи:

Увид у припреме нам омогућава да детаљније сагледамо квалитет рада наставника, мере индивидуализације, начин на који се диференцира настава, начин на који се прате ученичка постигнућа, начин на који се обезбеђује већа укљученост ученика у наставни процес или начин на који се ставарају прилике да сваки ученик буде успешан и сл.