Израда оперативних планова

Реализација плана

Srodna slika

   Већ је напоменуто да се у пракси често дешава да морамо одступити од предвиђеног плана. Некада су разлози наметнути споља (скраћени часови, болест већег броја ученика...), а некада ће то захтевати специфичност одељења (слабо урађен псмени задатак, потреба да се нека област детаљније утврди). 

Због тога је обавезни елемент оперативног плана његова евалуација, тј. напомена о реализацији и евентуалним одступањима. 

У пракси се често јавља ситуација да наставници, желећи да умање видљивост одступања, уписују у дневник наставне јединице према плану, а на часу реализују нешто друго. Савремена настава и нови програми наставе и учења захтевају не строги формализам, већ управо супротно: непрестано промишљање о томе да ли смо успели да реализујемо планирано, флексибилност и прилагођавање ситуацији. Очекује се стална евалуација на основу које ћемо предузети даље кораке.

   Не треба избегавати да одступимо од плана, уколико је то оправдано и потребно. Али свако одступање треба да буде евидентирано у оперативном плану, уз одговарајуће образложење. Наравно, не треба отићи ни у другу крајност; честа и велика одступања од плана указују на то да процес планирања није био пажљиво промишљен. 

СЛЕДЕЋА СТРАНИЦА