Штампај књигуШтампај књигу

Израда оперативних планова

оперативно планирање

Сајт: Платформа за електронско учење ОШ "Јован Јовановић Змај" Свилајнац
Курс: Педагошки саветник - Иван Зарков
Књига: Израда оперативних планова
Штампао/ла: Корисник у улози госта
Датум: четвртак, 2. мај 2024., 22:30

Увод

   Оперативни план рада наставника израђује се на месечном нивоу. Добар оперативни план представља основу за успешно извођење наставног процеса. Обавеза сваког наставника је да поседује оперативни план рада на сваком часу. 

   Приликом израде оперативног плана узимају се у обзир: садржаји планирани годишњим планом, реализација претходног плана, усклађеност са другим предметима, специфичности одељења и околности.

   Образац за израду оперативног плана није законски прописан, као ни обавезна форма. На нивоу школе може се утврдити заједничка табеларна форма, али она мора бити отворена за специфичности сваког наставног предмета. 

   За разлику од форме, елементи које садржи оперативни план прописани су и морају се поштовати.

   Важна напомена:

   Завод за унапређење образовања и васпитања предложио је пример обрасца оперативног плана, у складу са новинама у Програмима наставе и учења:

 

   Међутим, у овом обрасцу постоји једна неусклађеност са другим прописима. Наиме, Правилник о стандардима квалитета рада установа садржи следећи показатељ:

1.3.2. У оперативним плановима наставника и њиховим дневним припремама видљиве су методе и технике којима је планирано активно учешће ученика на часу.

Дакле, овај документ прописује још један обавезни елемент оперативног плана: наставне методе/технике. 

   Како се у нашој школи од претходне школске године усталило писање планова према наведеној препоруци ЗУОВ-а, морамо се ускладити и са важећим прописима у своје оперативне планове уврстити још једну колону: НАСТАВНЕ МЕТОДЕ/ТЕХНИКЕ.

СЛЕДЕЋА СТРАНИЦА






 

Елементи оперативног плана

Rezultat slika za plan

Обавезни елементи оперативног плана су следећи:

1. У заглављу треба да стоји назив наставног предмета, разред, школска година, месец и име наставника.

2. Број часа

3. Назив наставне јединице

4. Тип часа (обрада, утврђивање...)

5. Наставне методе/технике рада

6. Међупредметно повезивање (корелација)

7. Исходи

8. Напомена о индивидуализацији или ИОП-у

9. Евалуација плана (оствареност и одступања)

Корисно је да у плану буде предвиђен простор (нпр. колона) за напомене, где би се евидентирало нпр. извођење угледног или тимског часа, часа пројектне наставе, иновација и сл. 


Наставне методе: 

У оперативном плану треба да буду видљиве наставне методе и технике којима је планирано активно ангажовање ученика (наставним методама биће детаљније посвећена једна од наредних тема). Треба да буде видљиво да се примењују различите методе и разноврне технике рада са ученицима (избегавати да се на сваком часу понављају исте методе, или писање уопштених одредница типа "комбинована метода").

Међупредметно повезивање:

Уз одговарајућу наставну јединицу наводи се наставни предмет са којим се успоставља корелација и наставна тема (област) са којом се успоставља корелација (нпр. историја - Сеоба Словена; географија - државе Европе). Детаљан опис корелације биће садржан у припреми за час. Треба избегавати формално навођење корелације, или корелацију која неће бити реализована.

Исходи:

У годишњем плану наводе се сви исходи за читаву школску годину, разврстани према темама. У оперативним плановима издвајају се само они исходи на којима се ради током текућег месеца. 

Списак исхода обично почиње уводном фразом: "Очекује се да ће на крају месеца ученици умети/бити способни да..."

Како су исходи за већину наставних предмета дефинисани по областима, они тако могу бити разврстани и у месечном плану. То значи да се у месечном плану не морају наводити исходи за сваку наставну јединицу, већ могу бити у заједничкој колони, разврстани по областима. Уситњавање исхода биће обавезно у припремама. 


СЛЕДЕЋА СТРАНИЦА


Усклађеност

 Srodna slika

   Већ је истакнуто да планирање мора бити усклађено на свим нивоима. Овде ћемо то детаљније објаснити.


   Оперативни план израђује се на основу годишњег плана. У годишњем плану смо навели распоред наставних тема по месецима, а у месечном плану у оквиру тих тема дефинишемо наставне јединице. У годишњем плану смо за сваку тему навели исходе, а сада бирамо оне на којима ће се радити у току месеца. Грешка би била да се у годишњем плану наведе једна тема, а у месечном нешто сасвим друго.

   Околности често доведу до тога да се мора одступити од годишњег плана. Месечни план и постоји зато што не можемо на почетку школске године предвидети све околности и специфичности. Одступања не би требало да буду честа, а уколико постоје, треба их евидентирати у месечном плану, уз одговарајуће образложење.


  Усклађеност треба да постоји и између оперативног плана и припреме за час. У припреми ћемо детаљније разрадити оно што смо предвидели планом (уситнићемо исходе, објаснити начин на који се успоставља корелација, допунити наставне методе и облике рада...). Треба избегавати значајнија одступања (нпр. планирали смо корелацију коју не реализујемо, или су у припреми наведени исходи који су потпуно другачији).


   На свим нивоима планирања инсистира се на усклађивању са специфичностима одељења. То значи да нпр. не можемо планирати исте наставне методе у различитим одељењима. Некада ће се у различитим одељењима разликовати број часова потребних за утврђивање. И исходи се могу разликовати и зависиће од предзнања и способности ученика. 

СЛЕДЕЋА СТРАНИЦА


Реализација плана

Srodna slika

   Већ је напоменуто да се у пракси често дешава да морамо одступити од предвиђеног плана. Некада су разлози наметнути споља (скраћени часови, болест већег броја ученика...), а некада ће то захтевати специфичност одељења (слабо урађен псмени задатак, потреба да се нека област детаљније утврди). 

Због тога је обавезни елемент оперативног плана његова евалуација, тј. напомена о реализацији и евентуалним одступањима. 

У пракси се често јавља ситуација да наставници, желећи да умање видљивост одступања, уписују у дневник наставне јединице према плану, а на часу реализују нешто друго. Савремена настава и нови програми наставе и учења захтевају не строги формализам, већ управо супротно: непрестано промишљање о томе да ли смо успели да реализујемо планирано, флексибилност и прилагођавање ситуацији. Очекује се стална евалуација на основу које ћемо предузети даље кораке.

   Не треба избегавати да одступимо од плана, уколико је то оправдано и потребно. Али свако одступање треба да буде евидентирано у оперативном плану, уз одговарајуће образложење. Наравно, не треба отићи ни у другу крајност; честа и велика одступања од плана указују на то да процес планирања није био пажљиво промишљен. 

СЛЕДЕЋА СТРАНИЦА



Предлог обрасца

   

Уз још једном поновљену напомену да образац није прописан и да није утврђена обавезна форма, дајемо предлог како би он могао да изгледа: