Израда оперативних планова

Елементи оперативног плана

Rezultat slika za plan

Обавезни елементи оперативног плана су следећи:

1. У заглављу треба да стоји назив наставног предмета, разред, школска година, месец и име наставника.

2. Број часа

3. Назив наставне јединице

4. Тип часа (обрада, утврђивање...)

5. Наставне методе/технике рада

6. Међупредметно повезивање (корелација)

7. Исходи

8. Напомена о индивидуализацији или ИОП-у

9. Евалуација плана (оствареност и одступања)

Корисно је да у плану буде предвиђен простор (нпр. колона) за напомене, где би се евидентирало нпр. извођење угледног или тимског часа, часа пројектне наставе, иновација и сл. 


Наставне методе: 

У оперативном плану треба да буду видљиве наставне методе и технике којима је планирано активно ангажовање ученика (наставним методама биће детаљније посвећена једна од наредних тема). Треба да буде видљиво да се примењују различите методе и разноврне технике рада са ученицима (избегавати да се на сваком часу понављају исте методе, или писање уопштених одредница типа "комбинована метода").

Међупредметно повезивање:

Уз одговарајућу наставну јединицу наводи се наставни предмет са којим се успоставља корелација и наставна тема (област) са којом се успоставља корелација (нпр. историја - Сеоба Словена; географија - државе Европе). Детаљан опис корелације биће садржан у припреми за час. Треба избегавати формално навођење корелације, или корелацију која неће бити реализована.

Исходи:

У годишњем плану наводе се сви исходи за читаву школску годину, разврстани према темама. У оперативним плановима издвајају се само они исходи на којима се ради током текућег месеца. 

Списак исхода обично почиње уводном фразом: "Очекује се да ће на крају месеца ученици умети/бити способни да..."

Како су исходи за већину наставних предмета дефинисани по областима, они тако могу бити разврстани и у месечном плану. То значи да се у месечном плану не морају наводити исходи за сваку наставну јединицу, већ могу бити у заједничкој колони, разврстани по областима. Уситњавање исхода биће обавезно у припремама. 


СЛЕДЕЋА СТРАНИЦА