Израда годишњих планова

Усаглашавање са специфичностима одељења

  Rezultat slika za checking 

   Један од кључних елемената на свим нивоима планирања и реализације наставног процеса, на којима инсистирају сви правилници, јесте прилагођавање потребама и специфичностима окружења, тј. одељења. 

   Наставни процес зависи од многобројних фактора (број ученика, структура одељења, ресурси школе, услови...). Подразумева се да се настава не може изводити исто у сеоском одељењу са неколико ученика и великој градској школи; у учионицама са интернетом или без њега... Из тога произилази закључак да ни планирање не може бити истоветно.

   Правилници предвиђају да прилагођавање специфичностима одељења мора бити видљиво у свим документима

   Поставља се питање како ово спровести у пракси, посебно када је реч о глобалном планирању. Указаћемо на неколико пропуста који јасно указују на то да нема прилагођавања: 

  • Планови за више наставника су истоветни, без напомене о прилагођавању
  • Планови садрже активности које су нереалне у датом контексту (групни облик рада у одељењу са два ученика; лабораторијске вежбе у учионици без потребне опреме и слично)
  • Исти број часова утврђивања у одељењима са различитим постигнућима (у једном је процечна оцена 3,9 а у другом 2,5)

   Свесни тога да овај захтев може представљати превелико оптерећење за оне наставнике који предају у више одељења истог разреда, можемо предложити препоруку да се у годишњи план који има јединствену структуру за више одељења додају напомене о начину прилагођавања плана у појединим одељењима.

СЛЕДЕЋА СТРАНИЦА