Израда годишњих планова

Ко, када, како, зашто?

Rezultat slika za шта како зашто

Годишњи план израђује сваки наставник за свој предмет, за одељења којима предаје. План треба да садржи име наставника и одељење. 

Наставници врше планирање уз сарадњу са осталим члановима стручног већа. Међусобна сарадња огледа се у заједничком усклађивању тема, корелације и динамике провера знања. 

План се израђује пре почетка школске године, а наставник је у обавези да га има код себе (у папирном или електронском облику).

Годишњи план мора бити усклађен са Програмом наставе и учења, као и Школским програмом. Не би требало да се јаве одступања, у смислу да нпр. Школски програм предвиђа активности/теме  које нису предвиђене годишњим планом.

На основу Годишњег плана израђују се оперативни (месечни) планови. Усклађеност између годишњег и месечног плана такође мора постојати, а евентуална одступања треба да буду образложена у месечном плану. 

Детаљније инструкције за планирање сваког појединачног предмета дате су у наведеним документима: Правилник о наставном плану за први и други разред основног образовања и Правилник о наставном плану за пети и шести разред основног образовања.

За већину наставних предмета Правилник предвиђа:

"Програм наставе и учења оријентисан на исходе наставнику даје већу слободу у креирању и осмишљавању наставе и учења. Улога наставника јесте да начине реализације подучавања и учења прилагоди потребама сваког одељења имајући у виду: састав одељења и карактеристике ученика; уџбенике и друге наставне материјале које ће користити; техничке услове, наставна средства и медије којима школа располаже; ресурсе, могућности, као и потребе локалне средине у којој се школа налази. Полазећи од датих исхода и садржаја, наставник најпре креира свој годишњи, тј. глобални план рада, из кога ће касније развијати своје оперативне планове."

СЛЕДЕЋА СТРАНИЦА