Детективски задаци

МЛАДИ МАТЕМАТИЧАРИ

 

Детективски задаци

 

 

1.    Три друга – Душко, Јован и Петар, цртали су различитим бојицама: један црном, други црвеном, а трећи зеленом. Душко није цртао црном и црвеном бојом, Петар није цртао црвеном. Којом бојицом је цртао сваки?

 

2.  Сестре Маја и Каћа, имале су три мараме – једну ружичасту и две плаве боје. Једног дана, видевши на Маји једну од тих марама, Каћа је закључила да она, пошто намерава да иде у биоскоп, може ставити на главу само мараму плаве боје. Каква је марама коју је видела на сестри?

 

3.   Сваки од ученика: Драган, Никола и Срђан бави се активно само једним спортом – фудбалом, кошарком или одбојком. Одреди ко се којим спортом бави ако се зна да: Драган игра фудбал, Никола не игра фудбал, а Срђан не игра одбојку.

 

4.    Сања, Вера и Олгица су ученице једног од ових разреда: трећег, четвртог, петог. Која је од њих ученица ког разреда, ако се зна: Вера је завршила трећи разред, Олгица не иде у пети разред, а Сања је ученица трећег разреда?

 

5.   Драган, Живко и Миша навијају за три различита фудбалска тима: Црвену звезду, Партизан и Војводину. На питање за који тим навијају, дали су следеће одговоре:

 

Драган: - Не навијам за Партизан.

Живко: - Ја навијам за Партизан.

 

Миша: - За Црвену звезду не навијам. Ко за који тим навија?


Детективски задаци

 

 

РЕШЕЊА :

 

 

1.

Душко је бојио зеленом, Јован црвеном, а Петар црном бојицом.

 

 

 

 

 

 

 

црна

црвена

зелена

 

Душко

-

-

+

 

Јован

-

+

-

 

Петар

+

-

-


Последња измена: уторак, 27. октобар 2020., 14:43