Међупредметне компетенције

Одговорно учешће у демократском друштву


Општи опис МК:
Ученик разуме и прихвата  значај принципа правде,  слободе, солидарности, националне, верске, родне и етничке равноправности и одговорности - као темеља демократског друштва, активно учествујући у животу школе (одељењска заједница, вршњачки тим, ученички парламент и сл.) и заједница којима припада (нпр. породица, локална заједница) у складу са својим узрастом. Поштује и залаже се за поштовање дечјих и људских и мањинских права, као и личног и националног достојанства. Упознаје себе, развија своје друштвене улоге и јача свој идентитет, лични интегритет, самосталност, самопоуздање и позитиван однос према другима. Поштује равноправност различитих заједница, њихову традицију и културни идентитет. Одговоран је за изборе и одлуке које чини и понаша се хумано и с уважавањем према другима. Аргументовано заступа ставове и мишљења уважавајући супротна гледишта, као и усвојене процедуре доношења одлука.


Конкретна знања и вештине које се развијају код ученика:

   • Има позитиван став према поштовању људских права и слобода.

   • Зна дечја и основна људска права и одговорности, уме да препозна њихово кршење и способан је да их аргументовано брани.

   • Понаша се одговорно, хумано и толерантно у друштву.

  • Примењује  процедуре  демократског  друштва  у  одлучивању  и  избору; поштује одлуке већине и уважава мишљења мањине.

  • Негује своју националну културну баштину и активно учествује у интеркултуралном дијалогу.

 • Промовише позитивне вредности друштва у различитим активностима (нпр. хуманитарне, еколошке, културно-уметничке акције; борба против насиља и дискриминације по било ком основу (нпр. верском, националном, родном, узрасном, етничком...); акције против болести зависности, злостављања животиња итд.).