Штампај књигуШтампај књигу

Међупредметне компетенције

књига

Сајт: Платформа за електронско учење ОШ "Јован Јовановић Змај" Свилајнац
Курс: Педагошки саветник - Иван Зарков
Књига: Међупредметне компетенције
Штампао/ла: Корисник у улози госта
Датум: субота, 4. мај 2024., 15:07

Увод

Шта су међупредметне компетенције?

Компетенција је скуп повезаних знања, вештина и ставова које једној особи омогућавају да у датом контексту, у одређеној ситуацији, предузме одговарајућу активност и да ту активност обави ваљано, успешно и ефикасно.

Међупредметне компетенције засноване су на документу Европске комисије Key Competences and Basic Skills и прописују која знања и вештине свака особа треба да поседује за успешно функционисање у савременом друштву. Ове кључне компетенције прилагођене су нашем образовном систему и дефинисане као међупредметне компетенције.

Терминологија: Сам термин често доводи до забуне, па се међупредметне компетенције мешају са међупредметним повезивањем (корелацијом). Корелација је повезивање садржаја који се обрађују у различитим наставним предметима. Компетенције су вештине које ученици развијају кроз наставу свих предмета.

Постоји 11 међупредметних компетенција. Свака од њих биће детаљно објашњена на наредним страницама. Оне нису подељене по предметима, већ се сматра да све међупредметне компетенције треба да се развијају у оквиру свих наставних предмета.

Како развијати МК? Не очекује се да планирамо посебне часове на којима ћемо развијати међупредметне компетенције. Оне се развијају током реализовања  редовних садржаја (нпр. кроз групни облик рада развијамо компетенције за сарадњу; кроз дискусије ученика развијамо компетенцију за комуникацију, употребом технологије развијамо дигиталне компетенције, а ако ученици израђују постер или презентацију развијамо и естетичке ...).

Јасно је да ће неке од компетенција бити чвршће повезане са појединим предметима (нпр. естетичке са уметностима, а одговоран однос према околини или здрављу са биологијом), али је препорука да се у оквиру сваког предмета пронађе место за развијање свих компетенција).

Како планирати МК? У годишњем плану наводимо теме/области које се реализују на часовима. Уз сваку тему требало би напоменути коју међупредметну компетенцију ћемо развијати у оквиру те теме. 

Како су дефинисане МК? За сваку МК дат је општи опис и конкретан опис знања и вештина који се код ученика развијају.


Законски оквир

Правилник о стандардима квалитета рада установа предвиђа коришћење међупредметних комптенција у годишњем планирању: 

1.3.1. Наставници користе међупредметне и предметне компетенције и стандарде за глобално планирање наставе...

Један од Циљева образовања и васпитања према ЗОСОВ-у је:

9) Развијање кључних компетенција за целоживотно учење, међупредметних компетенција и стручних компетенција у складу са захтевима занимања, потребама тржишта рада и развојем савремене науке и технологије


Међупредметне компетенције су:

1. Компетенције за учење

2. Рад са подацима и информацијама

3. Решавање проблема

4. Сарадња

5. Комуникација

6. Дигитална компетенција

7. Естетичка компетенција

8. Одговоран однос према околини

9. Одговоран однос према здрављу

10. Одговорно учешће у демократском друштву

11. Предузимљивост и оријентација ка предузетништву


Компетенција за учење


Општи опис МК:

Учење је процес стицања знања и вештина, развијања свести и ставова неопходних за  лични  и професионални  развој  и активно  учешће  у  друштвеном животу. Способност за целоживотно учење обухвата све компетенције које се стичу образовањем. Компетенција за учење основа је целоживотног учења.

Ученик треба да буде оспособљен и мотивисан да схвати значај учења; изабере одговарајуће методе; прати сопствени напредак током учења и усмерава учење у складу са намерама и циљем који има. Ученик стиче нова знања и вештине, примењујући претходно учење и ваншколско искуство. Развија свест и о стваралачкој природи учења. Истрајан је и превазилази тешкоће у учењу.


Конкретна знања и вештине које се развијају код ученика:

•  Има позитиван и одговоран однос према учењу.

•  Мотивисан је и оспособљен да самостално планира, организује, спроводи и вреднује учење; разликује битно од небитног, изражава и образлаже идеје.

•  Користи различите изворе информација и има критички однос према њима.

• Примењује одговарајуће начине учења у складу са циљевима, садржајем, интересовањима, условима и временом.

• Способан је да самостално и у сарадњи са другима истражује, открива и повезује нова знања; користи могућности ваншколског учења; негује и развија лична интересовања.

Рад с подацима и информацијама


Општи опис МК:

Ученик разуме значај коришћења поузданих података и информација у процесу учења, њихову примену за рад, доношење одлука и свакодневни живот. Користи знања и вештине из различитих предмета да представи, прочита и протумачи податке користећи текст, бројеве, дијаграме и различите аудио-визуелне форме. Ученик користи и самостално проналази различите изворе информација и података, (библиотеке, медије, интернет, институције, личну комуникацију, итд.), критички разматра њихову поузданост и ваљаност, разврстава их и повезује релевантне информације из различитих извора.


Конкретна знања и вештине које се развијају код ученика:

• Зна да је за разумевање појава и догађаја и доношење компетентних одлука потребно имати релевантне и поуздане податке и разликује податак/ информацију од њиховог тумачења.

• Користи податке из различитих извора и начине добијања података и на основу тога процењује њихову поузданост и препознаје могуће грешке уз помоћ наставника.

•  Користи информације у различитим симболичким модалитетима (табеларни, графички, текстуални приказ), чита, тумачи и примењује их, повезујући их са претходним знањем из различитих области.

•  Селектује, обрађује наводећи извор и аутора, чува и презентује податке у различитим форматима, укључујући и ИКТ.

•  Разликује јавне и приватне податке и користи основна правила чувања приватности података.

Решавање проблема


Општи опис МК:

Ученик примењује знање из различитих предмета, искуство стечено изван школе, интелектуалне, емоционалне и социјалне способности у проналажењу одговора/решења у за њега новим ситуацијама које се јављају током учења, као и у свакодневном животу. Оспособљен је да у циљу решавања проблемских ситуација селективно и сврсисходно користи књиге и друге изворе информација, алате, помоћ наставника, ученика и других особа из школског и ваншколског окружења. Ученик је мотивисан да реши проблемску ситуацију, истрајава у решавању, проналази/осмишљава решење проблемских ситуација, процењује тачност решења и начин решавања.


Конкретна знања и вештине које се развијају код ученика:

• Препознаје проблем, рашчлањује проблемску ситуацију на делове и уочава везе и односе између њих у светлу претходно стечених знања у оквиру различитих предмета и ваншколског искуства.

• Планира стратегију решавања проблема (претпоставља решења, планира редослед активности, избор извора информација, средстава/опреме коју ће користити, са ким ће сарађивати, са ким ће се консултовати).

• Решава проблем према планираној стратегији примењујући знања и вештине стечене учењем различитих предмета и ваншколским искуством.

• Самостално или консултујући друге особе (вршњаке, наставнике, родитеље) преиспитује начин решавања проблема, алтернативне начине решавања, тачност и прецизност решења.

• Формулише објашњења и закључке на основу резултата до којих је дошао у раду, презентује их и дискутује са другим особама и преиспитује их у светлу добијених коментара. Стечена нова сазнања и вештине повезује у јединствену целину са претходним.

• Проверава применљивост решења у пракси и користи стечена знања и вештине у новим ситуацијама.

Сарадња


Општи опис МК:

Ученик развија способност да у сарадњи са другима или да се као члан групе ангажује на заједничком решавању проблема или реализацији заједничких пројеката. Учествује у заједничким активностима на конструктиван, одговоран и креативан начин афирмишући дух међусобног поштовања, равноправности, солидарности и сарадње. Активно, аргументовано и конструктивно доприноси раду групе у свим фазама групног рада: формирање групе, формулисање заједничких циљева, усаглашавање у вези са правилима заједничког рада, формулисање оптималног начина за остварење заједничких циљева на основу критичког разматрања различитих предлога, подела улога и дужности, преузимање одговорности за одређене активности, надгледање заједничког рада и усклађивање постигнутих договора са новим искуствима и сазнањима до којих се долази током заједничког рада и сарадње.

У процесу договарања уме да изрази своја осећања, уверења, ставове и предлоге. Подржава друге да изразе своје погледе, прихвата да су разлике у погледима предност групног рада и поштује друге који имају другачије погледе.

У сарадњи са другима залаже се да се одлуке доносе заједнички на основу аргумената и прихваћених правила заједничког рада.


Конкретна знања и вештине које се развијају код ученика:

• Активно и конструктивно учествује у раду групе или пара.

• Поштује правила заједничког рада и препознаје своје место и улогу у групиили пару.

• Доприноси решавању разлика у мишљењу и ставовима поштујући друге као равноправне чланове тима или групе.

• Одговорно и савесно извршава заједничке активности стављајући интересе групе изнад сопствених.

• Критички процењује свој рад и рад чланова групе, доприноси унапређивању рада групе и уме да представи резултате рада.

Комуникација


Општи опис МК:

Ученик комуницира на сврсисходан и конструктиван начин у приватном, јавном, и образовном контексту. Прилагођава начин и средства комуникације карактеристикама ситуације. Користи на одговарајући и креативан начин језик и стил комуникације специфичан за различите научне, техничке и уметничке дисциплине. У комуникацији уме да изрази мишљење, осећања и ставове и да представи своје циљеве на позитиван, конструктиван и аргументован начин поштујући и уважавајући другог. Критички процењује садржај и начин комуникације у различитим ситуацијама. Има развијену свест о значају конструктивне комуникације и активно доприноси неговању културе дијалога у заједницама којима припада.


Конкретна знања и вештине које се развијају код ученика:

• Познаје различитe обликe комуникације и њихове одлике (усмену и писану, невербалну, телефоном, путем интернета итд.).

• Уме јасно да се изрази усмено и писано, у складу са потребама и карактеристикама ситуације,  поштујући ограничења  у погледу  дужине и намене.

• Уважава саговорника реагујући на оно што говори, а не на његову личност.

• Изражава своје ставове, мишљења, осећања, на позитиван, конструктиван и аргументован начин.

• Користи на одговарајући и креативан начин језик и стил који је специфичан за различите дисциплине; кроз комуникацију негује културу изражавања и чува језички идентитет.

• Уме да саслуша излагање саговорника до краја и без упадица.

Дигитална компетенција



Општи опис:

Ученик је способан да користи одређена средства из области информационо-комуникационих технологија (уређаје, софтверске производе и сервисе из области електронских комуникација) на одговоран и критички начин ради ефикасног испуњавања постављених циљева, задатака и сопствених потреба у свакодневном животу и образовању. Познаје основне карактеристике информационо- комуникационих технологија (у даљем тексту: ИКТ), односно њихов утицај и значај на живот и рад појединца и заједница. Уме да одабере одговарајуће ИКТ средство и да га користи на одговоран и креативан начин у свакодневним активностима (учење и креативан рад; сарадња; комуникација; решавање проблема; организација, обрада, размена и презентација информација). Приликом коришћења ИКТ-а свестан је ризика за сопствену и туђу сигурност и добробит, поштује приватност и одговорним поступањем штити себе и друге.


Конкретна знања и вештине које се развијају код ученика:

• Уме  да  претражује,  критички  анализира  и  систематизује  информације  у електронском облику користећи одговарајућа средства ИКТ-а.

• Уме да представи, оргaнизуje и обликује одређене информације користећи на ефикасан начин могућности ИКТ средства.

• Приликом решавања проблема уме да одабере средство ИКТ-а и да га користи на одговарајући начин.

• Eфикaснo кoристи ИКТ зa кoмуникaциjу и сaрaдњу.

• Препознаје предности, ризике и опасности по себе и друге и одговорно поступа при коришћењу ИКТ-а.

Естетичка компетенција


Општи опис МК:

Ученик влада основним значењем појмова култура и естетичка вредност. Eстетичку вредност не везује само и искључиво за уметност, већ и за друге садржаје: природне или биологистичке (нпр. непоновљивост природе), социолошке или идеолошке (човеково деловање на природу, односи унутар заједнице), емотивно-афективне (креативност и стваралачко мишљење и понашање,  како појединца, тако и групе) и практичне (појмови, модели, поступци, теоријске основе игре, литерарних, ликовних, музичких и сценских облика и сл.).


Конкретна знања и вештине које се развијају код ученика:

• Препознаје естетичке елементе у различитим контекстима као што су: уметничко стваралаштво, национална и светска природна и културна баштина, језичка култура у уметничком и у неуметничком домену (свакодневни говор у приватном и јавном животу, електронским и штампаним медијима, дизајну и другим видовима комуникације...), научно мишљење, друштвени односи, друштво и појаве у друштву.

• Показује позитиван однос према сопственој и култури других заједница, упознаје и разуме њихове вредности, повезује културну и природну баштину са историјским и географским контекстом и доприноси очувању природних и културних добара.

• Препознаје и развија сопствене стваралачке способности и креативност у свим уметничким и неуметничким пољима свог деловања.

• Употребљава основне појмове, схеме и правила који припадају теоријама уметничких грана које постоје у основном образовању.

• Показује осетљивост за еко-културу и културу свакодневног живљења и има критички однос према употреби и злоупотреби природе.

Одговоран однос према околини


Општи опис МК:

Ученик стиче знања и развија свест о дејству људских активности на животну средину и природу; усваја ставове о неопходности очувања непосредне и шире околине и развија способности активног деловања ради очувања средине у школи, непосредној околини и породици. Познаје људске активности и начин на који оне могу да угрозе или унапреде околину, живи свет и природу у окружењу. Одговоран је према квалитету сопственог живота, што обухвата и однос према околини и однос према здрављу. Разуме сопствену одговорност и одговорност заједнице у изградњи личне и заједничке будућности, као и будућности наредних генерација. У области одрживог развоја - зна основне поставке одрживости, разуме принципе одрживог развоја и практикује активности које га подржавају.


Конкретна знања и вештине које се развијају код ученика:

• Уочава чиниоце и понашања који нарушавају природу и квалитет животне средине у широј околини и свакодневном животу; развија свест о положају човека у природи и његовој одговорности за стање животне средине и природе.

• Сагледава које активности (обрасци понашања), на личном нивоу, нивоу заједнице и глобалном нивоу, могу унапредити стање и квалитет животне средине и природе.

• Спознаје везу између квалитета животне средине и квалитета свог живота и разуме да се његова добробит и добробит заједнице и друштва огледа и у квалитету и одрживости његове околине.

• Практикује активности које подстичу одрживост, на пример штедња воде и енергије, разврставање отпада, рециклажа; повезује значај тих активности за свој будући живот, живот заједнице, као и живот будућих генерација.

• Активно се укључује у друштвене акције у школи и заједници које су усмерене ка заштити, обнови и унапређењу животне средине и ка одрживом развоју.

• Процењује и вреднује утицај својих навика у потрошњи ресурса и одлагању отпада, и одређује какав утицај оне имају на животну средину, квалитет живота и здравља и одрживи развој.

Одговоран однос према здрављу


Општи опис МК:

Ученик користи знања, вештине и усваја ставове ради очувања и унапређивања психофизичког здравља. Одговоран однос према здрављу укључује развијање свести о важности сопственог здравља и безбедности, знања о основним чиниоцима који утичу  на  здравље  и  практиковање здравих  животних  стилова.  Својим понашањем, као појединац и део различитих група и заједница, промовише здравље, заштиту здравља и здраве стилове живота. Уочава опасности по здравље и доноси одлуке значајне за превенцију болести и очување здравља и укључује се у друштвене активности значајне за превенцију болести и очување здравља.


Конкретна знања и вештине које се развијају код ученика:

• Познаје улогу и значај воде и састојака намирница, примењује правила и принципе здраве исхране (редовност, важност доручка, умереност, разноврсност, начин прераде намирница) и зна последице неправилне исхране.

• Познаје основне карактеристике неких болести органа, принципе преноса заразних болести и шта их изазива и примењује мере превенције, личне хигијене и хигијене простора.

• Познаје могуће последице болести зависности насталих злоупотребом психоактивних супстанци укључујући и последице других облика болести зависности (нпр. интернет, клађење, дијете) и свестан је здравствених, породичних и социјалних последица сопственог избора.

• Разуме утицај природних појава и индустријских производа (фармацеутских, техничких, хемијских итд.) на здравље, чита декларације и упутства на производима, слуша савете стручњака и према њима поступа.

• Препознаје сигурносне и здравствене ризике у животу и раду, примењује мере заштите, предвиђа и избегава опасне ситуације, познаје начине пружања прве помоћи и својим понашањем промовише здравље и сигурност.

• Бира стил живота и навике имајући на уму добре стране и ризике тог избора. Разуме да је стил живота ствар личног избора и преузима одговорност за свој избор.

Одговорно учешће у демократском друштву


Општи опис МК:
Ученик разуме и прихвата  значај принципа правде,  слободе, солидарности, националне, верске, родне и етничке равноправности и одговорности - као темеља демократског друштва, активно учествујући у животу школе (одељењска заједница, вршњачки тим, ученички парламент и сл.) и заједница којима припада (нпр. породица, локална заједница) у складу са својим узрастом. Поштује и залаже се за поштовање дечјих и људских и мањинских права, као и личног и националног достојанства. Упознаје себе, развија своје друштвене улоге и јача свој идентитет, лични интегритет, самосталност, самопоуздање и позитиван однос према другима. Поштује равноправност различитих заједница, њихову традицију и културни идентитет. Одговоран је за изборе и одлуке које чини и понаша се хумано и с уважавањем према другима. Аргументовано заступа ставове и мишљења уважавајући супротна гледишта, као и усвојене процедуре доношења одлука.


Конкретна знања и вештине које се развијају код ученика:

   • Има позитиван став према поштовању људских права и слобода.

   • Зна дечја и основна људска права и одговорности, уме да препозна њихово кршење и способан је да их аргументовано брани.

   • Понаша се одговорно, хумано и толерантно у друштву.

  • Примењује  процедуре  демократског  друштва  у  одлучивању  и  избору; поштује одлуке већине и уважава мишљења мањине.

  • Негује своју националну културну баштину и активно учествује у интеркултуралном дијалогу.

 • Промовише позитивне вредности друштва у различитим активностима (нпр. хуманитарне, еколошке, културно-уметничке акције; борба против насиља и дискриминације по било ком основу (нпр. верском, националном, родном, узрасном, етничком...); акције против болести зависности, злостављања животиња итд.).

Предузимљивост и оријентација ка предузетништву


Општи опис МК:

Ученик препознаје могућности у школи и заједници да идеју претвори у активност, покреће и спремно прихвата промене, преузима одговорност, показује иницијативу и јасну оријентацију ка остварењу циљева и постизању успеха. Ученик кроз образовање стиче свест о сопственим потенцијалима и интересовањима и бива оснажен да самостално доноси одлуке о изборима будућег образовања, занимања и професионалне оријентације. Реализује унапред осмишљене идеје и учествује у пројектима који се тичу школе и локалне заједнице. Ученик стиче знања о карактеристикама одређених послова и радних места, разуме свет рада и пословања из перспективе друштва и спреман је на волонтерски рад и покретање хуманитарних акција.


Конкретна знања и вештине које се развијају код ученика:

• Прилагођава се друштвеним и економским променама, усмерен је на развој нових вештина, које примењује у практичном раду; суочава са неизвесностима на иницијативан и предузимљив начин.

• Препознаје сопствене предности и своје могућности у односу на будуће образовање и професионалну оријентацију.

• Спреман је да учествује у самосталним и тимским пројектима; способан је да развије идеју, представи је, образложи и преговара у тиму о њеној реализацији; учествује у активностима са другима у оквиру своје тимске улоге.

• Мотивисан је и зна да истакне своје добре особине које су важне за обављање школских и радних задатака и користи CV и мотивационо писмо да опише своје компетенције, жеље и очекивања.

• Зна да постави реалне циљеве и на основу датих могућности уме да планира и проналази начине њиховог остваривања.