Међународни дан људских права.

Желимо да вас подсетимо да се сваког 10. децембра обележава Међународни дан људских права. Овај дан је први пут обележен 1950. године, а сврха његовог обележавања јесте подсећање на Универзалну декларацију о људским правима која штити људска права. Ова декларација је потписана 1948. и прописује заједничке стандарде људских права које треба да достигну сви народи овог света.

Универзалном декларацијом о људским правима се прописује да су људска права основна права која се стичу рођењем, која су неотуђива и недељива, својствена свим људима без обзира на држављанство, пребивалиште, пол, национално или етничко порекло, боју коже, веру, језик или било који други статус. Из ове декларације је, даље проистекла Конвенција о правима детета, чији члан 28. налаже да државе омогуће да свако дете добије право на образовање и похађање школе.

У Републици Србији људска права су загарантована Уставом, општеприхваћеним правилима међународног права, међународним уговорима и законима. Такође, Србија улаже напоре да свако дете добије право на образовање и школовање, да обезбеди бесплатно и обавезно основно образовање и да средње образовање учини доступним свој деци и младима. Наша држава је у обавези и да обезбеди  примерен третман младих у школи, којим се не крше њихова људска права, али и да допринесе елиминацији неписмености и незнања међу децом.


Кликните на линк https://www.youtube.com/watch?v=kcMyb2BNBzw&list=PL7p54xUpxiEqox32F_HS6A3e57r5wI_uA&index=4 да бисте отворили ресурс