Израда оперативних планова

Усклађеност

 Srodna slika

   Већ је истакнуто да планирање мора бити усклађено на свим нивоима. Овде ћемо то детаљније објаснити.


   Оперативни план израђује се на основу годишњег плана. У годишњем плану смо навели распоред наставних тема по месецима, а у месечном плану у оквиру тих тема дефинишемо наставне јединице. У годишњем плану смо за сваку тему навели исходе, а сада бирамо оне на којима ће се радити у току месеца. Грешка би била да се у годишњем плану наведе једна тема, а у месечном нешто сасвим друго.

   Околности често доведу до тога да се мора одступити од годишњег плана. Месечни план и постоји зато што не можемо на почетку школске године предвидети све околности и специфичности. Одступања не би требало да буду честа, а уколико постоје, треба их евидентирати у месечном плану, уз одговарајуће образложење.


  Усклађеност треба да постоји и између оперативног плана и припреме за час. У припреми ћемо детаљније разрадити оно што смо предвидели планом (уситнићемо исходе, објаснити начин на који се успоставља корелација, допунити наставне методе и облике рада...). Треба избегавати значајнија одступања (нпр. планирали смо корелацију коју не реализујемо, или су у припреми наведени исходи који су потпуно другачији).


   На свим нивоима планирања инсистира се на усклађивању са специфичностима одељења. То значи да нпр. не можемо планирати исте наставне методе у различитим одељењима. Некада ће се у различитим одељењима разликовати број часова потребних за утврђивање. И исходи се могу разликовати и зависиће од предзнања и способности ученика. 

СЛЕДЕЋА СТРАНИЦА