Штампај ово поглављеШтампај ово поглавље

Израда оперативних планова

Усклађеност

 Srodna slika

   Већ је истакнуто да планирање мора бити усклађено на свим нивоима. Овде ћемо то детаљније објаснити.


   Оперативни план израђује се на основу годишњег плана. У годишњем плану смо навели распоред наставних тема по месецима, а у месечном плану у оквиру тих тема дефинишемо наставне јединице. У годишњем плану смо за сваку тему навели исходе, а сада бирамо оне на којима ће се радити у току месеца. Грешка би била да се у годишњем плану наведе једна тема, а у месечном нешто сасвим друго.

   Околности често доведу до тога да се мора одступити од годишњег плана. Месечни план и постоји зато што не можемо на почетку школске године предвидети све околности и специфичности. Одступања не би требало да буду честа, а уколико постоје, треба их евидентирати у месечном плану, уз одговарајуће образложење.


  Усклађеност треба да постоји и између оперативног плана и припреме за час. У припреми ћемо детаљније разрадити оно што смо предвидели планом (уситнићемо исходе, објаснити начин на који се успоставља корелација, допунити наставне методе и облике рада...). Треба избегавати значајнија одступања (нпр. планирали смо корелацију коју не реализујемо, или су у припреми наведени исходи који су потпуно другачији).


   На свим нивоима планирања инсистира се на усклађивању са специфичностима одељења. То значи да нпр. не можемо планирати исте наставне методе у различитим одељењима. Некада ће се у различитим одељењима разликовати број часова потребних за утврђивање. И исходи се могу разликовати и зависиће од предзнања и способности ученика. 

СЛЕДЕЋА СТРАНИЦА